Kutya tévhitek 1.cikk:

 A szakemberek a kutyatestbeszéde alapján megtudják mondani, hogy mikor akar támadni. Azonban minden kutya más csak úgy mint az ember, s valamilyen szinten mindig kiszámíthatatlan fog maradni!

 1. Az a kutya amelyik ugat nem harap

Ez egy régi hiedelem, azonban egyáltalán nem igaz. Ez leginkább arra jó, hogy a gyerekek ne féljenek a kutyáktól. Az ugatással nem függ össze, hogy a kutya harap vagy sem.  Az kutya azért ugat mert arra meg van az oka. Ha konfliktusos szituációban agresszív, és harapni akar akkor azt a testbeszéde fogja megmutatni. Az első lépés, hogy az alanyt méregetni kezdi. Először a pofáját húzza fel, és kezd el a kutya morogni. Majd ezután kezd el ugatni és kapkodni az ellenség felé. Egy kutyáról sem lehet állítani 100%-ban hogy nem harap!

A kutya csakúgy mint az ember egyedi, és minden egyes kutya egy külön személyíség így mindig kiszámíthatatlan lesz az ember számára. Ez azonban sorsszerűvé válhat sok ember számára. 

A kutya testbeszédének elsajátítása nem egyszerű, a tapasztalatlan gazda gyakran áldozatává válhat egy ilyen szituációnak. Mindenek előtt a gyerekek hozzáállása  rendkívül meghatározó a kutya viselkedésében. A gyerekek minden áron meg akarják simogatni az úgynevezett "cuki" kutyát, vicbből meghúzzák a farkát, ez azonban később megbosszulhatja magát. 

Minden iskolában oktatni kellene a gyerekeket a felelős kutya tartásról és a helyes viselkedési normáról. 

2015. október 23.