Hány kölyke legyen egy kutyának? 

Egyes tévhitek szerint ha a kutya nem fial, akkor nagyobb esély az emlő és a méh daganatára. 

 Régi történet már ez mint városban mint falvakban. A leggyakoribb megjelenés az, ha a kutya nem fial, akkor hajlamosabb a méh és az emlő daganatra. 

Sok ember ennek okán úgy gondolja, akkor is fedezteti szuka kutyáját, ha ez számára kényelmetlenséget okoz. Problémás lehet a sok kicsi kölyökről gondoskodnimíg meg nem találják a gazdikat. Ez egy olyan folyamat amely nem csak elvesz az ember életéből 8 hetet, de a pénztárcába is bele kell nyúlni, ráadásul ez nem egyfős mutatvány. Álatlában az egész családot leköti a csöppségek gondozása. Ha egy nősténykutya nem fial élete során, anélkül is hosszú élete lehet. 

Személyes családi tapasztalat. Legutóbbi szuka Rottweiler kutyánk aki a Liza nevet viselte, 14 évet élt meg és soha nem fedeztettük. 

Az emlő illetve a tejmirigyek rákja jellemzően idős korban fordul elő, a méhdaganat meg még ritkább. Azt még állatorvosok nem erősítették meg, hogy a szoptatás megvédené a nőstény kutyát. 

A kasztrálás körülményes nézetei is megérnek egy misét. Két elmélet született:

1. Ha a szuka kutyát az első tüzelés előtt ivartalanítjuk, akkor sokkal morgósabb agresszívabb lesz, viszont kevesebb az esélye a daganatos megbetegedésnek.

2. Ez első pont ellentétje, hiszen ha első tüzelés után, akkor kislány kedvencünk nyugodtabb kiegyensúlyozottab lesz, viszont nagyobb az esély a daganatos megbetegedésre. 

 

2015. október 26.