Kutyatévhitek 2.cikk:

 Általános tévhit és visszatérő probléma, hogy az emberek 1 kutya évet 7 emberi évnek számítanak, pedig ez egyáltalán nem így van. A kutyaéveket másként számoljuk, méretenként más átváltási egységgel, de az 1 éves kutyára mondhatjuk, hogy kifejlett.

 Nem tudni ki találta ki ezt a 7 éves besorolást, de óriási tévedés. Ha a kutya elérte az 1 éves kort teljesen kifejlődött, nem lehet egy 7 éves gyerekhez hasonlítani. Hiszen nézzük csak meg a növekedési folyamatot. Egy kutya legkésőbb öt hónapos koráig elkezdi a fogváltást. Az emberi élethez való hasonlítás teljesen másként néz ki. A 15; 10; és az 5 képlet a használatos. Ha egy kutya 1 évesen majdnem felnőtt az egy 15 éves kamasz fejlettségének felel meg. Kétéves korában már teljesen felnőtt így a 15-re még rászámolunk 10 évet. Tehát az Ön kutyája két évesen egy 25 éves korú felnőttnek felel meg. Ezekután már mindenhez ötöt számolunk általánosan tehát egy ötéves kutya egy 40 éves középkorú embernek felel meg. 

A 15; 10; és az 5 nagy általánosságba pontos mert a kutya élet hossz az emberi 12 év. Ha egy kutya például 14 éves az egy 85 éves emberi életkornak felel meg. 

Manapság a Magyarországon tartott kutyák átlagéletkora átlagosan 4 évvel nőtt, vagyis átlagosan 12 emberi évvel. Ez meglepő adat, hiszen az átlag emberi életkor csupán 4-5 évvel nőtt.

Ez annak köszönhető, hogy az orvosi ellátás és az eledel minősége sokat javult. Az emberek ma már kedvenceikért hajlandóak lemondani önös érdekeikről is, csak hogy felépüljön legjobb barátjuk. 

 2015. október 25.