Mandula

Biztonságos

 

 Nem gond, ha a kutya kap néhány darabot. Amennyiben kistestű, nő a fulladás esélye és bélelzáródáshoz vezethet. Ha sokat esznek belőle, gyomorrontást, esetleg hasnyálmirigy-gyulladást okozhat.

 Aloe Vera

 Lehet mérgező

 Az aloe vera leve antraglikozidokat tartalmaz. Ez az anyag jelentős bélrendszeri panaszokat okozhat és hashajtóként működhet. Ha a kutya lenyelt belőle egy keveset, valószínűleg nincs vészhelyzet, de ha hasmenése van, jobb orvossal kapcsolatba lépni.

 Alma

 Többnyire biztonságos

 Ha a kutya szereti, nyugodtan lehet neki adni. Elméletben lehetséges, hogy a kutya (vagy, ami azt illeti, az ember) cianidmérgezést kapjon a magvak elfogyasztásától, viszont a magvaknak felvágott vagy összetört állapotban kell lenniük, hogy a cianid felszabaduljon, és RENGETEG magot kellene lenyelni, hogy a cianid problémát okozzon.

 Sárgabarack

 Többnyire biztonságos

 A sárgabarack egyáltalán nem mérgező a kutyáknak, de ha lenyelik a magot, az idegen testként működhet és bélelzáródást okozhat. A sárgabarack magja nagyon kevés cianidot tartalmaz valamint, a magot szét kell zúzni, hogy probléma legyen... ilyen formában is nagyon nagy mennyiséget kéne megennie, hogy gondot okozzon.

 Spárga

 Biztonságos

 Ehetnek a kutyák spárgát? Nyugodtan. Viszont a díszspárga (a növény) fogyasztása súlyos bélrendszeri panaszokat okozhat, habár a spárga önmagában nem rossz a kutyának.

 Aszpartám

 Nem ajánlott

 Az aszpartám nevű édesítőszer nem mérgező a kutyákra nézve, de gyomorpanaszokat okozhat.

 Avokádó

 Többnyire biztonságos

 Az aggodalomra leginkább okot adó része az avokádónak a magja. Ha a kutya megeszi a magot, igen nagy esélye van, hogy elakad a belekben. Az avokádó húsa viszont nem káros.

Néhány állat (szarvasmarha, ló, kecske, nyúl, madarak, halak) nagyon érzékenyek az avokádóban levő persin nevű anyagra, de egy kutya hatalmas mennyiségű avokádót kéne egyen, hogy beteg legyen.

 Banán

Biztonságos 

 A banán kiváló lakoma a kutyáknak.

 Áfonya

 Biztonságos

 Az áfonya biztonságos és előnyös a kutya számára.

 Nyers kelt tészta

 Mérgező

 A kelt tészta komoly problémákat okozhat, ha a kutya megeszi. A gyomrában levő meleg hatására ugyanis a tészta kelésnek indul, ami etanol keletkezéséhez vezet, ezenkívül megnő a térfogata.

A kutya, aki kelt tésztát evett, erős hasi fájdalmakat él át és úgy dülöngélhet, akár egy részeg.

 

 Brokkoli

 Biztonságos

 A brokkoli tökéletesen biztonságos a kutyáknak. Tehenek és bárányok esetében nagy mennyiség fogyasztása vérszegénységet okozhat, de ez nem igaz a kutyákra.

 Zeller

 Biztonságos

 A zeller teljesen biztonságos.

 Csokoládé 

 Mérgező!

 Határozottan nem jó ötlet csokoládét adni a kutyának! A csoki teobromint és koffeint tartalmaz, mindkettő hatással lehet a kutya szívére és központi idegrendszerére. Egy kutya bizonyos mennyiségű csokoládéba bele is halhat! A másik gond a csokival a hasnyálmirigy-gyulladás, ami súlyos is lehet.

Amennyiben a kutya csokit evett, hasznos lehet ez a kalkulátor: http://www.askavetquestion.com/chocolate_toxicity.php

 Kókuszdió