Menhelyes kutyákról és a BH vizsga:

Álatlános tévhitekkel relndelkeznek emberek a menhelyes kutyákat illetően. Nos mi néhány elméletet szeretnénk megcáfolni. 


Csak az illendősség és a hitelesség kedvéért bemutatkozom, Csoma József vagyok a PetBox Állateledel tulajdonos és alapítója. Az Állatbarát Alapítvány aki partnerünk se nem mellesleg minden téren próbáljuk segíteni a munkájukat, fáradhatatlanul menti és hozza rendbe négy lábú kedvenceinket. Fajtától és mérettől függetlenül látják el őlet a nyíregyházi Csatorna utca 2 szám alatt. 

A menhely egy olyan csodás hely, ahol soha nem tudod, hogy melyik kutyába szeretsz bele. Nos én is bele szerettem egy kutyába 2015. szeptember 23-án amikor is egy németjuhász keverék kutyus került be a menhelyre mély és fájdalmas sebekkel.

Rénó története:

Rénót egy napkori dinnyeföldön találták. A szája és két elős lába gyorskötözővel voltak összekötve. Száján és lábán mély sebek voltak találhatók, lábaiban az inak is kilátszottak. A szerelem első látásra kétségtelen volt mindkét fél részéről. Rénóhoz 1 hónapon keresztül minden nap kijártam és elláttam sebeit valamint etettem. Hezitálás és egy nagyobb döntés után úgy döntöttem ezt a kutyát senki másnak nem hagyhatom. Így a panel környezetből hamar kertesházba vettük az irányt. Ivartalanítás és költözés után már haza is hoztam a tékozló fiút és nekiláttunk közös életünknek. Pelyvás Csabi kutyakiképző barátom

és előadtam neki tervem, hogy mi lenne ha bebizonyítanám az embereknek, hogy a menhelyes kutyából is lehet olyan jót sőt jobbat csinálni mint bármelyik másikból. Csabi természetesen nem tétovázott így Rénót elkezdtük felkészíteni egy BH engedelmességi vizsgára. valmivel több mint 5 hónap foglalkozás után, munka mellett, 2016.04.09-én sikeres BH vizsgát tett (1.kép a cikkben) a mi legnagyobb megelégedettségünkre. Rénó természetesen jól van, imád dolgozni és nagyokat játszani az Állatbarát Alapítvány szombaton megtartott kutyasulijában.


De mi is ebből a tanulság?

Sok ember hangsúlyozza mind boltunkban, mind az interneten, hogy a menhelyes kutyák túlpörögnek, nem lehet velük bírni, megharapnak. 

Nos minden csak nevelés és foglalkozás kérdése. Ezzel nem azt mondjuk, hogy valaki nem ért a kutyákhoz, nem ól foglalkozik velük, csak éppen nem találták meg a kulcsot a zárhoz. 

Rénó ékes példa ezeknek a vádaknak a megcáfolására. Természetesen a BH vizsgánál nem állunk meg, előttünk a BH2 vizsga és reméljük minél hamarabb és eredményesen sikerül felkészülni. 

A jövőben:


Természetesen nem csak Rénó - aki a menhelyen élt - szorul segítségre. Legújabb pártfogolt kedvencünk nem más mint Samu. 

Samut előző gazdái - amelyre nem reagálunk - verekdtették. Több mint 40 sebbel sokkos állapotban érkezett az alapítványhoz ez a meggyötört kutyus. Sajnos kutyákkal nem igazán fér össze, ezért gyakran kirohanásai egy-egy megcsípéshez vezetett. 

Miután sokan lemondtak róla, akkor léptem be az ő életébe. Jelenleg rehabilitáslás alatt áll, és nagyon jól haladunk. 


Tehát minden kutyából lehet jó kutyát csinálni, csak foglalkozás, szeretet és elhivatottság kérdése. 


A jövőben további vizsgákra törekszünk majd és célunk, hogy Samuval is bebizonyítsuk, hogy igenis minden kutya jóságos, csak a gazdának kell,megtalálni a kutya szívéhez vezető utat. 


Aki esetleg nem bírna kutyájával, hozza el egy ingyenes kutyaiskolába az Állatbarát Alapítvűnyhoz. 

4400 Nyíregyháza, Csatorna utca 2. szám. 

Kelt: 2016.04.10.